Robert Fico – premiér vlády SR a predseda strany SMER

Stavte si na voľby s bonusom

Voľby

USA

SLOVENSKO

TOP Bonus

Články

18+ Hrajte zodpovedne a pre zábavu

Robert Fico, súčasný premiér vlády Slovenskej republiky a predseda strany SMER-SD, zohráva kľúčovú úlohu v slovenskej politike. Prečítajte si všetky dôležité informácie, ktoré by ste o našom súčasnom premiérovi mali vedieť.

Robert Fico

Robert Fico, jedna z najvýraznejších postáv slovenskej politiky, je známy svojou dlhoročnou kariérou a vplyvom na politické dianie v krajine. Považuje sa za najdlhšie slúžiacieho predsedu vlády v histórii Slovenska s celkovou dĺžkou pôsobenia viac ako desať rokov.

Aj  keď sa spočiatku špekuľovalo o tom, či bude Fico kandidovať v prezidentských voľbách 2024, nakoniec prehlásil, že sa nechce stať novým prezidentom. Ako dlhoročný líder a stratég, Fico výrazne ovplyvňuje politické dianie v krajine a jeho rozhodnutia majú ďalekosiahle dôsledky pre slovenskú spoločnosť. Zistite o ňom všetko dôležité.

V článku nájdete

Prehľad o Robertovi Ficovi

Ak vás zaujímajú informácie o Robertovi Ficovi, pozrite si tabuľku so základnými informáciami.

Robert Fico vek59 rokov
Dátum narodenia15. septembra 1964
Robert Fico vzdelaniePrávnicka fakulta Univerzity Komenského
(Judr. trestné právo + docent)
Aktuálna funkciapredseda vlády

Robert Fico životopis

Robert Fico sa narodil 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Keď mal šesť rokov, presťahoval sa spolu s rodinou z dediny Hrušovany do mesta Topoľčany. Po ukončení základnej školy pokračoval v štúdiu na Gymnáziu v Topoľčanoch.

Po maturite študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde získal titul doktor práv. Jeho spolužiaci ho vnímali ako ambiciózneho a logicky mysliaceho študenta s veľkým sebavedomím, ktorý sa rád zapájal do diskusií.

V rámci svojho vzdelania absolvoval študijné pobyty zamerané na ľudské a trestné právo v Spojených štátoch (1990), Veľkej Británii (1991), Fínsku, Belgicku a Francúzsku. Okrem toho absolvoval školenie na Akadémii európskeho práva v Trevíri.

Po ukončení štúdia absolvoval základnú vojenskú službu a pracoval ako asistent vojenského vyšetrovateľa. V roku 2002 dosiahol akademický titul docent a publikoval knihu „Nutná obrana“.

Jeho kariéra následne pokračovala na Právnickom inštitúte ministerstva spravodlivosti, odkiaľ vstúpil do politiky. V politike sa stal známym a úspešným, čo ho viedlo k významným pozíciám na slovenskej politickej scéne.

Robert Fico kariéra

Po ukončení štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1986 Robert Fico vstúpil do politického sveta. Jeho politická kariéra sa začala v roku 1992, keď bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Tento úspech znamenal začiatok jeho dlhoročného pôsobenia na politickej scéne.

V roku 1999 založil politickú stranu Smer, ktorá sa neskôr premenovala na Smer–SD a stal sa jej predsedom. Pod jeho vedením strana získala významné postavenie v slovenskej politike.

Výrazný vzostup v jeho kariére nastal v roku 2006, keď po parlamentných voľbách prvýkrát zaujal post premiéra Slovenskej republiky. Jeho prvé obdobie vo funkcii trvalo do roku 2010, keď ho na premiérskom poste nahradila Iveta Radičová a Fico sa stal podpredsedom vlády. V roku 2012 sa opäť stal predsedom vlády a túto pozíciu zastával do roku 2018.

Rok 2018 predstavoval v jeho kariére výrazný zlom, keď bol nútený v dôsledku verejného tlaku odstúpiť a odovzdať premiérsku funkciu Petrovi Pellegrinimu. Následne sa mu však v roku 2023 podarilo získať moc späť.

Robert Fico kariéra – miľníky

  • 2006: Vyhral parlamentné voľby, čím sa stal premiérom Slovenskej republiky a začal svoje prvé funkčné obdobie na čele vlády.
  • 2010: Po voľbách ho na poste premiéra nahradila Iveta Radičová, a Fico sa stal podpredsedom vlády. Toto obdobie znamenalo jeho prechod do opozície.
  • 2012: Po parlamentných voľbách sa druhýkrát stal predsedom vlády, keď Smer-SD získal výrazné víťazstvo.
  • 2014: Kandidoval na prezidenta Slovenskej republiky, ale v druhom kole prezidentských volieb ho porazil Andrej Kiska, ktorý získal 44,41 % hlasov.
  • 2016: Tretíkrát sa stal premiérom po tom, čo jeho strana Smer-SD získala 28,28 % hlasov v parlamentných voľbách, čo im umožnilo zostaviť vládu.
  • 2018: V marci tohto roku sa na verejnosť dostal investigatívny článok odhaľujúci prepojenie medzi talianskou mafiou a Úradom vlády SR. Táto situácia, spolu s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, viedla k rozsiahlym protestom. Dňa 15. marca 2018 Fico podal demisiu.
  • 2018: Podal prihlášku na ústavný súd, avšak po mesiaci ju stiahol.
  • 2020: Vo voľbách získala strana Smer-SD 18,29 % hlasov, čo ju posunulo do opozície.
  • 2023: Smer-SD získal 681 017 hlasov v parlamentných voľbách a Fico po štvrtýkrát zostavil vládu, čím sa opäť stal premiérom Slovenskej republiky.

Robert Fico a jeho rodina

Po ukončení základnej vojenskej služby sa v roku 1988 Robert Fico oženil s právničkou Svetlanou, rodenou Svobodovou. Spoznali sa počas štúdia na vysokej škole.

Profesorka Svetlana Ficová momentálne pracuje ako advokátka a vysokoškolská pedagogička na Katedre občianskeho práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Robert a Svetlana Fico majú syna Michala, ktorý je známy svojou angažovanosťou v športových aktivitách a štúdiom na zahraničných univerzitách.

Robert Fico má dvoch súrodencov – staršieho brata Ing. Ladislava Fica, ktorý je úspešným inžinierom pracujúcim v oblasti stavebníctva, a mladšiu sestru JUDr. Luciu Chabadovú, ktorá sa venuje právnickej praxi so zameraním na rodinné právo.

Jeho rodičia boli Ľudovit a Emília. Ľudovit Fico pracoval ako vodič vysokozdvižného vozíka a Emília Ficová pracovala v obchode s obuvou.

Robert Fico bývanie

Fico bol dlhé roky známy tým, že býval v podnájmoch. Niekoľko rokov si prenajímal byt v bratislavskom komplexe Bonaparte, ktorý patril právoplatne odsúdenému daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi. V septembri 2019 sa však z tohto bytu odsťahoval. Neskôr býval v hoteli Hilton a v kaštieli vo Vinohradoch

Koncom roka 2023 si kúpil byt na Kavaliérke. Tento byt vo vilovej štvrti nad Bratislavou odkúpil od poslanca Smeru Dušana Muňka. Má výmeru 135 metrov štvorcových a obrovskú terasu.

Robert Fico majetok

Členovia strany Smer sa zriedka vyjadrujú k hodnote svojho majetku, no odhad z roku 2021 pre Roberta Fica bol približne 600-tisíc eur. V súčasnosti by jeho majetok mohol dosahovať až milión eur.

Jeho majetok zahŕňa niekoľko nehnuteľností, medzi ktorými je rodinný dom v obci Mulhouse, chalupa v Malých Karpatoch a byt v Bratislave. Okrem nehnuteľností vlastní aj hodnotné umelecké diela a zbierky.

Fico je tiež spoluvlastníkom niekoľkých spoločností, ktoré pôsobia v rôznych oblastiach, ako sú stavebníctvo, právne služby a poradenstvo. Tieto investície prispievajú k jeho finančnej stabilite a celkovému majetkovému stavu.

Robert Fico tlačovka dnes

Robert Fico tlačovka dnes live môžete nájsť na YouTube, prípadne na jeho facebookovom profile.

Robert Fico kontakt

Telefónne číslo na Roberta Fica nenájdete. Fico uvádza, že telefón nepoužíva, hoci má nárok na služobný telefón. Na oficiálnej stránke Úradu vlády je zverejnené telefónne číslo na sekretariát Kancelárie predsedu vlády.

Robert Fico kontakt email: robert.fico@nrsr.sk

Robert Fico Facebook

Roberta Fica nájdete aj na Facebooku. Na tejto platforme pôsobí pod svojim menom Robert Fico.

Tu si môžete pozrieť najmä politické dianie, jeho osobný život tu nezdieľa.

Robert Fico atentát

Dňa 15. mája 2024 bol na Fica spáchaný atentát v meste Handlová. Streľba sa odohrala pred kultúrnym domom, kde Fico prišiel po rokovaní vlády, aby sa pozdravil s občanmi. Útočník, 71-ročný Juraj Cintula, vystrelil päť rán, pričom štyri zasiahli Fica do oblasti brušnej dutiny a ruky. Fico bol okamžite prevezený do nemocnice v Banskej Bystrici, kde podstúpil náročnú operáciu a jeho stav bol stabilizovaný.

Páchateľ Cintula bol okamžite zadržaný a je vyšetrovaný pre svoje možné politické motivácie, pričom sa zistilo, že sa zúčastňoval na protivládnych protestoch a bol členom rôznych radikálnych skupín​.

Zdroje: wikipedia.org, sita.sk, sme.sk, co-to-je.sk