Nemecké krajinské voľby – termín, systém, kandidáti a výsledky

Voľby

USA

SLOVENSKO

TOP Bonus

Články

Nemecké krajinské voľby

1. SEPTEMBER 2024

Nemecké krajinské voľby

Prečítajte si všetko dôležité o Nemeckých krajinských voľbách 🇩🇪, ktoré sa konajú v septembri a buďte v obraze.

Zistite podrobnosti o termínoch, volebnom systéme, kandidátoch a hlavných politických stranách, ktoré súťažili o hlasy voličov v rôznych spolkových krajoch Nemecka.

Bonusy zadarmo

Tipsport sk kurzy  na voľby
Fortuna sk kurzy na voľby
DOXXbet kurzy na voľby
Synottip sk kurzy  na voľby

18+ Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

🇩🇪 Nemecké krajinské voľby

Nemecké krajinské voľby 2024 sú významnou udalosťou v politickom kalendári Nemecka, podobne ako voľby do Európskeho parlamentu.

Tieto voľby určili zloženie krajinských parlamentov, ktoré majú významný vplyv na regionálnu aj celonárodnú politiku.

V článku nájdete

Nemecké krajinské voľby termín

Voľby v Sasku a Druzínsku sú naplánované na 1. septembra 2024. Voľby v Brandenbursku sa konajú presne o 3 týždne – 22. septembra 2024.

Toto bude kľúčová udalosť pre regionálnu politiku, pretože výsledky volieb môžu výrazne ovplyvniť politické usporiadanie a priority v tomto východonemeckom kraji.

Volby v Druzínsku1. septembra
Volby v Sasku1. septembra
Volby v Brandenbursku22. septembra
Funkčné období5 rokov
Minimum pre vstup do snemu5 %
Kde si staviťTipsport

Nemecké krajinské voľby volebný systém

Nemecko používa proporčný volebný systém, ktorý je navrhnutý tak, aby zabezpečil spravodlivé zastúpenie rôznych politických strán.

Každý volič má dva hlasy. Prvý hlas dáva konkrétnemu kandidátovi vo svojom volebnom obvode. Druhý hlas je určený pre politickú stranu. Tento hlas je veľmi dôležitý, pretože určuje celkové zloženie krajinského parlamentu.

Aby sa strana dostala do parlamentu, musí získať aspoň 5 % hlasov. Toto pravidlo zabraňuje tomu, aby sa do parlamentu dostalo príliš veľa malých strán, čo by mohlo sťažiť efektívne fungovanie parlamentu. Tento systém pomáha tomu, aby parlament odrážal názory širšej verejnosti a zároveň, aby podporoval politickú stabilitu.

Nemecko – Krajinské voľby v Durínsku

Durínsko má jedinečnú politickú scénu, kde má silný vplyv ľavicová strana Die Linke (Ľavica). Súčasným ministerským predsedom je Bodo Ramelow, ktorý je významnou postavou v regionálnej politike.

Hlavní kandidáti

  • Bodo Ramelow (Die Linke): Ako súčasný ministerský predseda sa Ramelow snažil o znovuzvolenie. Zdôrazňuje úspechy svojej vlády v sociálnych politikách a ekonomickej stabilite.
  • Mario Voigt (CDU): Kresťanskodemokratická únia (CDU) sa taktiež snažila získať moc v Durínsku. Voigt sa zameriava na hospodársky rast a zlepšenie bezpečnosti.
  • Björn Höcke (AfD): Alternatíva pre Nemecko (AfD) má silnú podporu v Durínsku. Höcke presadzuje tvrdú protiimigračnú politiku a nacionalistickú agendu.

Nemecko – Krajinské voľby v Sasku

Sasko je ďalším dôležitým štátom s rôznorodou politickou scénou. Historicky silná CDU teraz čelí výraznej konkurencii zo strany AfD.

Hlavní kandidáti

  • Michael Kretschmer (CDU): Súčasný ministerský predseda Kretschmer sa snažil o znovuzvolenie s dôrazom na ekonomickú stabilitu a bezpečnosť.
  • Jörg Urban (AfD): AfD má v Sasku silnú podporu a Urban sa zameriava na protiimigračnú politiku a posilnenie národnej identity.
  • Katja Meier (Greens): Strana Zelených propaguje trvalo udržateľný rozvoj a investície do zelených technológií.

Nemecko – Krajinské voľby v Brandenbursku

Brandenbursko, krajina obklopujúca Berlín, je známe svojou politickou rozmanitosťou a dynamikou.

Krajinské voľby v tejto oblasti vždy prinášajú zaujímavé výsledky, pretože politické sily sú tu rozložené medzi viacero strán. Aj keď Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a Kresťanskodemokratická únia (CDU) tu historicky hrali významnú rolu, v posledných rokoch sa na scéne začali viac presadzovať aj iné strany.

Hlavní kandidáti

  • Dietmar Woidke (SPD): Ako súčasný ministerský predseda Woidke obhajuje svoju politiku zameranú na sociálnu stabilitu a rozvoj infraštruktúry.
  • Andreas Kalbitz (AfD): Alternatíva pre Nemecko (AfD) získava v Brandenbursku čoraz väčšiu podporu. Kalbitz sa vo svojej kampani sústredí na tvrdú protiimigračnú politiku a bezpečnostné otázky.
  • Ingo Senftleben (CDU): Kresťanskodemokratická únia, ktorá je tradične silná v Nemecku, sa snaží osloviť voličov návrhmi na podporu hospodárskeho rastu, zlepšenie životných podmienok a vzdelávacieho systému.

Nemecko – Krajinské voľby kurzy

Kurzy na Nemecké krajinské voľby sú dostupné v stávkovej kancelárii Tipsport. Môžete si staviť na:

Prognózy a kurzy na víťazstvo odrážajú momentálnu politickú atmosféru a preferencie voličov.

Kurzy Nemecko – Krajinské voľby v Brandenbursku

Posledné voľby, ktoré sa v Nemecku uskutočnia budú voľby v Brandenbursku, ktoré sú naplánované na nedeľu 22. septembra.

AfD1.10
BSW22.00
CDU16.00
Die Linke170.00
SPD6.00
B'90/ Grüne150.00
BVB/FW200.00
FDP300.00
Kurzy boli aktualizované k 12.9.2024.

Nemecké krajinské voľby výsledky

V krajinských voľbách 2024 v nemeckých spolkových krajinách Durínsko a Sasko veľký úspech získala krajne pravicová strana AfD.

Výsledky volieb v Durínsku 2024

  • AfD: 32,8%
  • CDU: 23,6%
  • BSW: 15,8%
  • Ľavica (Die Linke): 13,1%
  • SPD: 6,1%

Výsledky volieb v Sasku 2024

  • CDU: 31,9%
  • AfD: 30,6%
  • BSW: 11,8%
  • SPD: 7,3%
  • Zelení: 5,1%

Výsledky v roku 2019 ukázali v oboch spolkových krajinách ukázali rastúcu podporu pre AfD, čo predstavuje významnú zmenu v nemeckej politickej scéne. CDU síce zostala najsilnejšou stranou v Sasku, no v Durínsku ju predbehla Ľavica.

Zdroje: wikipedia.org, freedomhouse.org, rwe.com, climatescorecard.org